Obiceiuri de nunta
14.03.2014 12:17
Traditii inainte de nunta
Barberitul mirelui. Cavalerii de onoare iau cu ei lautarii si se duc impreuna la casa mirelui. Aici, are loc ritualul barbieritului, semn al transformarii feciorului in barbat. Dupa ce a fost barbierit, mirele si parintii acestuia, impreuna cu cavalerii de onoare si lautarii pornesc cu alaiul spre casa nasilor.
Gatitul miresei. Realizat de obicei de catre nasa si domnisoarele de onoare, gatitul miresei presupune imbracatul si prinsul voalului de catre nasa. Mirele vine sa ia mireasa, daruindu-i buchetul de mireasa. Mireasa le va prinde cocardele nasului, nasei si mirelui, iar domnisoarele de onoare vor fi cele care vor continua cu impartitul cocardelor.
Hora si turta miresei. Dupa gatitul miresei, nuntasii se prind intr-o hora in batatura casei/ fata blocului acesteia, in timp ce nasa are datoria de a rupe turta miresei si de a o imparti celor prezenti.
Alaiul de nunta. Mersul in alai trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
· Domnisoara si cavalerul de onoare duc lumanarile celor doi miri.
· In spatele lor se vor afla nasul si mireasa, apoi mirele si nasa, urmati de socrii mari, apoi cei mici.
· Atat in alai, cat si in biserica, mireasa sta intotdeauna in stanga mirelui sau a nasului.
· Toate femeile din alai stau - de asemenea - in stanga barbatilor pe care ii insotesc.
Slujba religioasa. In timpul ceremoniei, preotii fac schimbul de verighete intre miri, iar apoi le aseaza pe inelarele stangi, unde vor ramane pentru tot restul vietii. Impartasirea din paharul comun, binecuvantat de preot reprezinta comuniunea si unirea celor doi soti.
Sesiunea foto. Ea are loc dupa ceremonia religioasa si ar trebui sa inceapa cu aproximativ 90 de minute inainte de nunta si sa se termine cu cel putin 45 de minute inainte de ajungerea mirilor la restaurant.
Traditii in timpul nuntii
Desi obiceiul cere ca nunta sa dureze trei zile si trei nopti, doar in anumite zone rurale se mai respecta acest obicei. La orasele mari, petrecerea tine mai toata noaptea si impune cateva obiceiuri c ear trebui respectate:
Valsul miresei. Este un moment special care marcheaza deschiderea petrecerii. Imediat dupa aceea, nasii urmati de restul nuntasilor vor dansa si ei. In unele zone se mai respecta si dansul: tata-mireasa sau mama-mire.
Furatul miresei. De departe, cel mai umoristic episod al petrecerii, furatul miresei va culmina cu rascumpararea acesteia de catre mire, care va fi nevoit sa indeplineasca o sarcina cat se poate de amuzanta: sac ante, sa faca striptease sau sa rosteasca o declaratie romantica.
Taierea tortului de nunta. Acest gest semnifica prima sarcina pe care noua familie o are de indeplinit impreuna. Traditia spune ca… daca dormi cu o felie de tort de la o nunta sub perna, iti poti visa viitorul partener de viata.
Voalul miresei. Nasa va fi cea care se ocupa de scosul voalului miresei, pe care ilva inlocui cu o esarfa rosie. Acest gest semnifica tranformarea tinerei fete in femeie maritata, iar voalul va fi prins de catre mireasa in parul unei tinere nemaritate.
Aruncarea buchetului. Mireasa se intoarce cu spatele si arunca buchetul catre un grup de fete nemaritate. Simbolistica spune ca cea care prinde buchetul va fi in curand mireasa, insa nu-ti garanteaza nimeni acest lucru!
Aruncarea jartelei. La fel se intampla si in cazul aruncarii jartelei de catre mire. Cel care o prinde va se va casatori in curand. Multi miri moderni au transformat acest obicei in scene pline de amuzament, in care mirele scoate jarteaua cu dintii.